מד ספיקה הוא מכשיר המודד את כמות הנוזל או הגז העובר דרך צינור או מוליך על ידי מדידת שיעורי זרימה לינאריים, לא לינאריים, מסתיים או נפחיים. מד זרימה / ספיקה יכול לעבוד באמצעות שיטות שונות, כגון טורבינה, דופלר, זרימה מגנטית, וורטקס הנבחרים בהתאם לתנאי היישום.
מהם הסוגים של מדי ספיקה קיימים?
קיימים מספר סוגים של מדי ספיקה, כל אחד מתאים ליישומים שונים:
- מכני: כולל טורבינה, גלגל שיניים, ופדל. הספיקה נמדדת על ידי התנועה הפיזית של חלקים במד.
- אולטרסוני: משתמש בגלי קול בתדרים גבוהים כדי למדוד את זמן העברת הגלים דרך הנוזל.
- אלקטרומגנטי: יוצר שדה אלקטרומגנטי סביב הנוזל, ומודד את המתח החשמלי הנוצר על ידי זרימת הנוזל.
- קוריוליס: מודד את השפעת הזרימה על צינורות מתנדנדים, ומשתמש בכך כדי לחשב את מסת הזרימה.
- וורטקס: חושף את הנוזל לעצם שמייצר מערבולות, ומדידת תדירות המערבולות משמשת לחישוב הספיקה.
השימושים הנפוצים
הם נמצאים בשימוש בתעשיות רבות, כולל ביוב, מים, תעשייה כימית, פטרוכימיה, תעשיית מזון ומשקאות, ועוד. הם חיוניים למדידה מדויקת של זרימה לשם שליטה תהליכית, חיוב, ופיקוח על תהליכים.
איך מדי ספיקה עובדים?
זה תלוי בסוג המד:
- מכני: במדי ספיקה מכניים, טורבינה או גלגל שיניים סובבים כאשר נוזל זורם דרכם. המהירות שבה הם סובבים נמדדת, ומשמשת לחישוב הספיקה.
- אולטרסוני: שולח גלי קול בתדרים גבוהים (אולטרסונים) דרך הנוזל. ההבדל בזמן העברה של הגלים לאורך נתיב הזרימה ונגדה משמש לחישוב הספיקה.
- אלקטרומגנטי: מייצר שדה מגנטי סביב צינור הזרימה. הנוזל עובר דרך השדה המגנטי, יוצר מתח חשמלי חוצה שנמדד. גודל המתח נובע ממהירות הנוזל ומשמש לחישוב הספיקה.
- קוריוליס: מדידת המסה המדויקת של הנוזל. הטכנולוגיה מבוססת על אפקט קוריוליס, שבו צינור בו זורם נוזל מתחיל להתנדנד כאשר נוזל זורם דרכו. השינויים בתדר התנודה נמדדים ומשמשים לחישוב המסה.
- וורטקס: Vortex Flow Meter מתבסס על יצירת מערבולות בצד של עצם מוצב בצינור. מדידת תדירות יצירת המערבולות נעשית באמצעות חיישן, ומשמשת לחישוב הספיקה.